Ciasta nie tylko na święta

domeny Z ciastami to ciężka sprawa – nie jest tak łatwo wiele z nich przygotować. O tym musimy wiedzieć, b...

Więcej

Alkohole jako dodatek do naszych dań i wypieków

wynajem sprzętu gastronomicznego Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej ...

Więcej

Wzbogać swoją kuchnię różnymi rodzajami pieprzu

Każdego dnia powtarzamy różnego rodzaju czynności. Należy do nich przede wszystkim przygotowanie po...

Więcej

Na co zwracać uwagę przy nabywaniu ziół i przypraw

Z ciastami to ciężka sprawa – nie jest tak łatwo wiele z nich przygotować. O tym musimy wiedzieć, b...

Więcej

bigos

Bigos - klasyka polskiej kuchni
Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się ona na naszych stołach stosunkowo często. Nie tylko przy okazji świat, ale iw dni powszednie, bo jadać takowe lubimy i chętnie to robimy. Dlaczego? Bigosy są pożywne, można je jadać zarówno na śniadanie, kolacja, jak i w formie obiadu. Przy tym smak i aromat... palce lizać. Nie każdy jednak potrafi dobry bigos ugotować, choć to wcale nie jest sztuka trudna. Niestety problem tkwi w tym, że zapomnieliśmy o tradycji i teraz zamiast bigosów robimy klasyczną kapustę z mięsem i grzybami. Bigos to przede wszystkim kilka gatunków mięsa. Teoria mówi, że to połączenie kapusty słodkiej z kwaszoną, ale tutaj można ...

Jak zrobić bigos
Zrobienie dobrej potrawy nie jest sztuką prostą. Żeby nauczyć się gotować, trzeba wiele lat poświęcić kuchni, przepisom, przyprawom i samym eksperymentom kulinarnym. Nawet jeśli mówimy o tradycyjnej kuchni, takiej, do jakiej przyzwyczaiły nas nasze mamy i babcie, to mamy do czynienia z nie lada sztuką. Przepisy kuchenne są różne. Sam bigos daje nam przynajmniej kilka różnych opcji. Najważniejsze, by mieć świadomość, jakiego smaku od naszego bigosu będziemy oczekiwali. Najbardziej klasyczny to połączenie kapusty słodkiej z odrobiną kapusty kwaszonej, grzyby do smaku i aromatu, do tego kilka gatunków mięsa. Takie przepisy kuchenne znajdziemy w wielu książkach kucharskich lub dedykowanych serwisach internetowych. Tradycyjna polska kuchnia wciąż nas pasjonuje i wielu z nas dzieli się swoimi doświadczeniami w ...

Kuchnia symbolem Polski
Chwielibyśmy, by świat nas postrzegał w samych superlatywach. Niestety póki co niewiele jest dziedzin życia, w których Polska jest przedstawiana w pozytywnym świetle. Wypracowaliśmy sobie miano oszustów, krętaczy, złodziei, kłamców politycznych i pijaków. Z kolei chwalą nas tylko i wyłącznie za pracowitość oraz kuchnie. My skupimy się na tym ostatnim, bo to niewątpliwe ważne zagadnienie w naszym życiu. Gotować lubimy, lubimy też jeść. A jeśli nasze przysmaki cenią inne narodowości... O tym, jak wygląda nasza kuchnia i jak się prezentuje na tle innych krajów świadczyć mogą nasi rodacy przebywający na obczyźnie. Wielu naszych jest na Wyspach Brytyjskich. Tam zarażamy Anglików i Szkotów naszymi przysmakami narodowymi. Gotujemy im roso klo z kurzych serduszek. Robimy przepyszne gołąbki, ...

Tradycyjna polska kuchnia
Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, że nasza tradycyjna kuchnia smakuje wielu innym narodom. Jest doceniana niemal na całym świecie. Wszyscy dziwią się, w jaki sposób można przygotować coś tak pysznego, prostego i niezwykle szybko i niezbyt skomplikowanie. Dzięki tym wszystkim składnikom, polska kuchnia doskonale prezentuje się w wielu miejscach na świecie. My także doceniamy jej walory, w końcu na co dzień korzystamy z przepisów naszych przodków i uwielbiamy tradycyjne polskie potrawy. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na polski rosół. Jest to oczywiście pewnego rodzaju wywar z warzyw, odrobiny mięsa oraz z makaronem nitki. Jednak, żeby przyrządzić pyszny rosół, należy znać tajemne składniki i ich proporcje. Najczęściej jest ...

Struktura strony