Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

berghoff Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Pyszna zupa na drugie danie

hurtownia wędkarska Zupa stanowi najczęściej drugie danie podawane na nasze stoły w trakcie obiadów. Gotowanie tego dan...

Więcej

Bigos – klasyka polskiej kuchni

Organizacja wesel Mińsk Mazowiecki Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się on...

Więcej

Jak sobie poradzić, gdy niespodziewanie zawitają goście

podgrzewacz do parówek Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Kardamon – zastosowanie i właściwości

Przepisy kuchenne Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, w Chinach, a także w Ameryce Środkowej. Nasiona tej rośliny należą do grona najdroższych i najbardziej cenionych przypraw. Stosowane są w ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do różnorodnych potraw i napojów. Kardamon jest tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano królowej przypraw. Droższy od niego jest już chyba tylko szafran i wanilia. Znany był już nawet w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go do produkcji perfum. W krajach arabskich kardamon stanowi podstawowy składnik kawy i ponad połowa jego produkcji trafia właśnie do tych krajów. Zastosowanie kardamonu jest niezwykle szerokie. Nie jest on tylko przyprawą stosowana w gospodarstwie domowym. Korzystają z niego również producenci alkoholu i kosmetyków. Przyprawa ta charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Warto zapłacić każdą cenę, aby mieć kardamon w swojej kuchni. Jest to ekskluzywna przyprawa i jej zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Pomoże on nam nadać gotowanym przez nas potrawom intensywny smak i łagodny aromat. Jako dodatek nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, jest także jednym ze składników curry. Możemy przyprawiać nim mięsa i sałatki. Dodawać go do różnego rodzaju wypieków, kompotów i alkoholi, a także kremów. Kardamon przejawia także pewnie właściwości lecznicze. Pomaga on przyspieszyć przemianę materii, co oznacza, że może okazać się pomocny w walce ze zbędnymi kilogramami. Jest także świetnym sposobem na odświeżenie naszego oddechu. Znalazł on swoje zastosowanie również w jednym z systemów medycyny indyjskiej jakim jest ajurweda. Wedle niej kardamon ma zbawienny wpływ na nasze drogi oddechowe i pomaga leczyć choroby z nim związane takie jak na przykład astma, czy zapalenie oskrzeli. Podobno wzmaga on także apetyt i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Przez wiele osób uważany jest za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Dlatego też kardamon stosowany jest do produkcji różnego rodzaju olejków eterycznych używanych do masażów, aromatycznych świec i kadzidełek. Uważa się, że jako afrodyzjak najlepiej działa podany z kawą bądź gorącą czekoladą. Jak widać roślina ta jest nie tylko wspaniałą przyprawą, której możemy używać do gotowania, pieczenia i smażenia. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie i znane już od wieków. Kardamon nie na darmo nosi miano królowej wszystkich przypraw. Jest rośliną naprawdę wyjątkową, a dodatkowo także stawia przed nami także spore wymagania uprawne. Pamiętajmy, że jest on niezwykle delikatną przyprawą. Powinniśmy kupować ją w całości i dopiero bezpośrednio przed podaniem rozłupywać ziarna. W przeciwnym wypadku szybko stracimy jego wszelkie właściwości aromatyczne. Niech ta przyprawa znana i stosowana na całym w świecie w najlepszych restauracjach i przez mistrzów sztuki kulinarnej stanie się także niezbędnym składnikiem naszych dań.

Tagi: zioła, żywność, białko | Struktura strony